8 dec 2020

Waarom ik besloot Virtual Assistant te worden

Af en toe krijg ik de vraag waarom ik eigenlijk Virtual Assistant ben geworden. Het is namelijk een vrij nieuw beroep die veel mensen nog niet kennen. Toch heb ik al een mooie loopbaan achter de rug, waarbij het voor mij uiteindelijk de meest logische stap is geweest om Virtual Assistant te worden en zodoende mijn eigen onderneming te beginnen. In dit artikel vertel ik je hier graag meer over.

Ik wist al snel wat ik later wilde worden

Dit komt mede doordat ik vroeger met mijn vader mee naar kantoor mocht en hem mocht helpen met zijn archiefwerk en het invoeren van gegevens. Ik vond dit erg leuk en interessant om te doen en wist toen dat ik later graag secretaresse wilde worden. De mogelijkheid bestond destijds namelijk nog niet om Virtual Assistant te worden.

Om daadwerkelijk secretaresse te kunnen worden, begon ik na het behalen van mijn vmbo-diploma aan de secretaresse opleiding op het mbo. Na 2,5 jaar stroomde ik door en heb ik nog driekwart jaar de opleiding directiesecretaresse en managementassistente gevolgd. Na deze studie wilde ik graag doorleren, maar ik zag het niet zitten om nog 4 jaar lang een hbo-opleiding te volgen. Daarom koos ik ervoor om de versnelde hbo-opleiding Associate Degree Office Management te volgen. Anderhalf jaar later was ik afgestudeerd en kon het ‘grote mensen leven’ beginnen.

Office Manager bij een handelsonderneming

Toen ik was afgestudeerd van de studie Associate Degree Office Management, kreeg ik al vrij snel een baan als Office Manager aangeboden. Dit was bij een handelsonderneming bij mij in de buurt. Op dat moment was ik de enige Office Manager binnen het bedrijf en waren er geen ‘handleidingen’ beschikbaar over hoe ik deze functie het beste kon vervullen. Ik moest dus zelf deze functie een invulling geven. Deze uitdaging greep ik met beide handen aan waardoor ik, in de 2 jaar tijd dat ik er werkte, ontzettend veel heb geleerd.

Werken in ‘de grote stad’

Terwijl ik nog als Office Manager werkte, werd ik benaderd door een recruiter uit Amsterdam en ben ik daar op gesprek gegaan. Hoewel ik echt een meisje uit het dorp ben, kriebelde het bij mij wel om te werken in ‘de grote stad’. Ik mocht bij 2 grote internationale kantoren op gesprek komen en besloot uiteindelijk om aan de slag te gaan bij een groot internationaal trustkantoor. Omdat ik nog helemaal niets van die wereld wist, leek het mij een mooie uitdaging. In de 3 jaren dat ik er heb gewerkt, vervulde ik meerdere functies en werkte ik met leuke en ambitieuze mensen. Toch vind ik het allerbelangrijkste dat ik er echt heel veel heb geleerd en onwijs gegroeid ben als persoon.

Groot internationaal advocatenkantoor op de Zuidas

Na 3 jaar vond ik dat ik bij het internationaal trustkantoor echt wel was uitgeleerd en daardoor haalde ik niet veel voldoening meer uit mijn werk. Ik ben erg leergierig en ik houd van nieuwe uitdagingen. Toen een recruiter mij een nieuwe uitdaging aanbood, accepteerde ik die dan ook maar al te graag. Zodoende kwam ik terecht bij een groot internationaal advocatenkantoor op de Zuidas.

Ik heb zelf geen rechten gestudeerd, maar heb de advocatuur wel altijd al interessant gevonden. Daarnaast verwachtte ik dat ik bij dit kantoor heel veel zou leren en ik zag mijzelf er al zitten als Donna uit Suits 😉. Helaas pakte het niet zo uit: ik had heel vaak niets te doen, maakte evengoed lange dagen en de reistijd brak me ook op. Ik was gewoon niet gelukkig en kreeg stiekem een beetje spijt van mijn beslissing.

Advocatenkantoor bij mij in de buurt

Na 4 maanden besloot ik om te gaan werken bij een advocatenkantoor in de buurt van mijn woonplaats. Ik hoopte dat ik daar in ieder geval wel echt een nieuwe uitdaging had en veel nieuwe dingen zou leren. Ook dat was helaas niet het geval. Ik moest lange dagen maken, maar had toch niet genoeg werk voor de 40 uur dat ik er aanwezig was. Toen besloot ik dat de advocatuur niets voor mij was. De drukte die je daar hebt is namelijk afhankelijk van het werk wat er binnenkomt. Dat past niet bij mij, want ik heb het liever te druk dan dat ik niets te doen heb.

Management Assistant in Amsterdam

Toen ik een half jaar later het advocatenkantoor verliet, kriebelde het bij mij al om Virtual Assistant te worden en zodoende als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Daarom startte ik afgelopen januari met de training ‘Start een succesvolle business als Virtual Assistant’ bij VA School. Om mijn eigen bedrijf rustig aan op te kunnen bouwen, wilde ik nog deels in loondienst werken. Daarom ging ik op 1 maart 2020 als Management Assistant aan de slag bij een groot internationaal kantoor in Amsterdam. Gelukkig zat ik er meteen op mijn plek. Ik kwam direct binnen in de chaos en er lag veel werk wat ik kon oppakken. Daarnaast werkte iedereen heel hard, maar was er ook ruimte voor gezelligheid. Het voelde echt goed om daar lekker aan de slag te gaan en ik merkte dat dit toch meer mijn ding was.

Een omslag door Corona

Toen ik slechts 2 weken bij mijn nieuwe baan in loondienst werkte, kwam Corona om de hoek kijken. Het hele kantoor moest thuiswerken. Dit was wel echt even een omslag, maar het was allemaal goed geregeld. Je merkte wel meteen dat het werk minder werd en dat afspraken werden geannuleerd of online moesten plaatsvinden. En natuurlijk wist niemand hoe lang dit nog ging duren…

…Helaas heeft het voor mij niet zo lang mogen duren, want op 26 maart had ik mijn laatste werkdag. Het Raad van Bestuur had besloten om iedereen die nog in zijn proeftijd zat, te laten gaan. Ik snapte de beslissing volledig, maar ik heb hier toch echt wel een aantal dagen flink van gebaald. Uiteindelijk heb ik de knop omgezet en ben ik me, naast het solliciteren, ook vol gaan richten op mijn eigen bedrijf.

En toen besloot ik om zelfstandig Virtual Assistant te worden

Ik rondde de training ‘Start een succesvolle business als Virtual Assistant’ af en behaalde zodoende mijn certificaat om Virtual Assistant te worden. Op 11 mei 2020 startte ik officieel als zelfstandig Virtual Assistant. Om mijn bedrijf rustig te kunnen opbouwen, zocht ik naar een baan in loondienst voor erbij. Helaas merkte ik dat het in deze tijden lastig is om een baan te vinden, iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Het duurde even, maar afgelopen augustus besloot ik om volledig voor mijzelf te gaan en niet meer in loondienst te gaan werken. En dit blijkt een goede beslissing te zijn geweest. Ik kreeg steeds meer leuke opdrachten en het was eigenlijk helemaal niet te combineren met mijn baan in loondienst. Bovendien had ik elke dag zo onwijs veel plezier in mijn werk. Voor mij is het dus de beste beslissing ooit geweest om Virtual Assistant te worden.

Beste beslissing ooit!

2020 was voor mij een heel bewogen jaar, maar als ik er nu op terugkijk weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen. De dagen vliegen voorbij en ik krijg het steeds drukker. Ik ben echt blij dat ik de knoop heb doorgehakt om Virtual Assistant te worden. De afgelopen maanden heb ik namelijk zoveel leuke nieuwe mensen leren kennen en leuke opdrachten gekregen. Als zelfstandig ondernemer heb ik mensen leren kennen waar ik van leer, maar die ook bereid zijn om te helpen. Hierdoor ben ik als persoon, maar ook op zakelijk vlak, onwijs gegroeid en leer ik nog elke dag. Ik hoop dat dit in 2021 alleen maar beter gaat worden en dat er nog veel moois op mijn pad mag komen.

Wil je ook Virtual Assistant worden?

Overweeg jij om Virtual Assistant te worden, maar twijfel je hier nog over? Dan mag je altijd contact met mij opnemen. Ik vertel je namelijk graag meer over het vak, zodat jij komt te weten of dit beroep ook echt iets voor jou is.

 

De-WerkgeversArchitecten-header

Jouw Virtual én Personal Assistants!

Wij handelen de zaken af die jou energie kosten, die je liever niet doet en die je veel tijd kosten. Zowel zakelijk als privé. Benieuwd wat we precies kunnen doen?

Verder lezen?

Hoe wij bijna 2 jaar een interim opdracht vervulden

Hoe wij bijna 2 jaar een interim opdracht vervulden

Het is alweer anderhalfjaar geleden dat Kim een interim opdracht kreeg bij Losberger De Boer en we daarover schreven. In eerste instantie zou Kim slechts enkele maanden voor dit bedrijf werken. Dit werd eerder al verlengd naar 30 juni 2023 en inmiddels heeft Kim pas...

Weer een nieuwe aanwinst erbij, meet Denise!

Weer een nieuwe aanwinst erbij, meet Denise!

We hebben het fantastische nieuws dat we weer een leuke meid aan ons team hebben mogen toevoegen. Vanaf deze maand gaat Denise ons team versterken. In dit blogartikel stelt Denise zich voor, vertelt ze hoe ze bij ons team kwam en hoe ze haar plekje binnen het team...